In Nederland eten we per persoon gemiddeld één kilo zout per jaar te veel. Niet alleen omdat we veel producten zelf op smaak brengen met een snufje zout, vooral omdat in heel veel foods al zout verwerkt zit. Hierdoor eet je onbewust waarschijnlijk meer dan je denkt. 
   
Om wat extra smaak aan je eten te geven is het daarom verstandig om het zoutvaatje eens te laten staan en andere smaakmakers te gebruiken. Dit zijn heerlijke en gezonde alternatieven! 
   
Citroensap
Het sap van een verse citroen is niet alleen lekker over visgerechten, ook als basis van een saladedressing is citroensap een lekkere en gezonde keuze. Ook fijn: het rasp van de schil. Een subtiele hoeveelheid is al genoeg om bijvoorbeeld een marinade een frisse twist te geven.
   
Gril, rooster of stoof je eten
Door je eten niet te bakken, maar te grillen, roosten of stoven, krijgt het veel meer smaak. Het zijn kooktechnieken die je foods op een natuurlijke manier karameliseren en ervoor zorgen dat de juicy smaken extra goed bewaard blijven. 
  
Verse gember
Ja! Gember! De ideale smaakmaker voor iedereen die een alternatief voor zout zoekt met extra gezonde voordelen. Gember zit bomvol antioxidanten en werkt ontstekingsremmend en ontgiftend. Rasp een duimpje en roer de gember door een curry of andere saus.
   
Wees niet te zuinig met verse kruiden
Van peterselie tot basilicum, en van koriander tot bieslook: verse kruiden zijn dé manier om je salade, soep of andere maaltijd af te toppen. Bereid je kruidentuin dus zo veel mogelijk uit met groene plantjes die je eten een extra kick kunnen geven. Ook specerijen als kurkuma, kaneel en oregano kunnen op een zoutloze manier je eten een boost geven.
   
Een extra teentje knoflook
Groentes met een extra scherpe smaak, zoals knoflook en ui, geven je eten altijd meer pit. Ongeacht hoe je je eten klaarmaakt. Het zoutvaatje kan je dus laten staan als je een extra teentje knoflook of halve rode ui toevoegt aan het recept.
   
Maak je eigen dressings en marinades
Kant en klare sauzen, marinades en dressings bevatten over het algemeen veel zout. Door ze zelf te maken kan je voorkomen dat je je vlees, vis of groentes dipt in een zoutbom. Een eigen dressing maken hoeft allesbehalve moeilijk te zijn: hak wat verse kruiden fijn en mix het met citroensap of olijfolie. Besprenkel dit over de foods die je wat extra smaak wilt geven en laat dit even intrekken.

Bron: womanshealthmag.nl