Zo ontdekte de Consumentenbond dat slechts twee van de twaalf soorten mager gehakt uit de supermarkt mager genoeg zijn. Beter kun je gehakt bij de slager halen.

Officieel voldoen alle 38 onderzochte soorten supermarktgehakt wel aan de wettelijke normen. Zo mag in gehakt maximaal 25 procent vet zitten, in mager gehakt maximaal 15 procent. Dat zat wel goed.

Schijf van Vijf: niet meer dan tien procent vet
Maar volgens de Schijf van Vijf past alleen gehakt met minder dan tien procent vet in een gezond voedingspatroon. Slechts twee van de twaalf onderzochte soorten mager gehakt uit de supermarkt voldeden hieraan. Er is zelfs een Europese regel die zegt dat mager gehakt niet meer dan zeven procent vet mag bevatten. Volgens de Nederlandse overheid geldt deze regel echter niet voor Nederlands gehakt, omdat de Europese regel alleen voor ‘gehakt vlees’ en niet voor ‘gehakt’ zou gelden.

Het vet in gehakt bestaat voor bijna de helft uit verzadigd vet. Voedingswetenschappers zijn het erover eens dat je hier beter niet te veel van kunt binnenkrijgen, omdat het voor een verhoging van het slechte LDL-cholesterol zorgt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

‘Extra’ mager niet altijd magerder
Je zou verwachten dat ‘extra mager gehakt’ slanker is dan mager gehakt. Helaas gaat dat niet altijd op, ontdekte de Consumentenbond. Zo bleek het extra magere rundergehakt van een aantal supermarkten vetter dan alle andere soorten mager rundergehakt. Het was zelfs vetter dan het ‘gewone’ rundergehakt van negentig procent van de onderzochte slagers!

TIP: Wil je zeker weten hoeveel vet er in (mager) supermarktgehakt zit? Op de achterkant van de verpakking staat het meestal wel aangegeven. 

Gehakt van de slager meestal gezonder
Afgaande op deze test kun je je portie gehakt sowieso beter bij de slager halen. Het gewone rundergehakt van tien geteste slagers was gemiddeld net zo ‘mager’ als het magere gehakt uit de supermarkten, terwijl zij het niet eens als mager verkochten. En hun magere gehakt was vaak ook écht mager: bij één slager werd er niet meer dan twee procent vet in aangetroffen, vergelijkbaar met kip en biefstuk. Ook het half-om-halfgehakt (helft varkensgehakt, helft rundergehakt) was bij alle slagers een stuk magerder dan dat uit de supermarkt.

Rundergehakt niet veel slanker dan half-om-half gehakt
Van half-om-halfgehakt wordt gezegd dat het een stuk vetter is dan rundergehakt, maar in werkelijkheid scheelt het nauwelijks. Zo bevat het half-0m-halfgehakt uit de supermarkt gemiddeld 19 procent vet en rundergehakt 17 procent. Voor een smeuïge gehaktbal kun je trouwens net zo goed mager gehakt gebruiken. Zo blijkt uit een smaaktest van de Consumentenbond in 2013 dat gehaktballen van mager rundergehakt beter in de smaak vielen dan die van half-om-halfgehakt en gewoon rundergehakt.

Bron: margriet.nl