Koken is voor veel mensen vaker moeten dan willen. Hoe maak je koken leuker en makkelijker? Volg deze 2 tips en ervaar het zelf.

1. Mise-en-place
Mise-en-place is een term die gebruikt wordt in de Franse keuken en betekent letterlijk "op zijn plaats gezet/gelegd". Koken begint niet bij het eten verwarmen in de pan of snijden van de groentes of vlees. Koken begint vanaf het moment dat je de koelkast opendoet om de eerste spullen te pakken. Vooral bij een wat moeilijker gerecht is dit het geheim tot succes: Mise-en-place. Zorgen dat alles klaarligt voordat je ook maar begint met 'koken'.

Zorg ervoor dat alle ingrediënten uit de koelkast zijn en je al je keukengerei ook al hebt gepakt. Zet alle pannen etc. klaar alvorens je begint. Hierdoor zorg je ervoor dat het koken minder chaotisch is. Dit maakt het koken makkelijker en vooral veel leuker.

Als er vlees of groente gesneden moet worden, doe dit ook allemaal achter elkaar.  Zet alles klaar zodat het meteen de pan in kan zodra het nodig is. Voor vlees is het ook vaak beter om op kamer temperatuur te komen voordat het de pan in gaat. Vooral met het bereiden van een steak proef je hiervan de positieve effecten.

2. Experimenteer
Houd het bereiden van eten altijd leuk en spannend. Vooral low-carb recepten zijn vaak eentonig en saai om alsmaar te herhalen. Probeer vaak nieuwe dingen en wijk vooral eens af van het standaard recept. Recepten zijn nooit perfect en iedereen heeft z'n eigen smaak. Vorm het gerecht naar jouw eigen smaak. Varieer met kruiden die je normaal nooit gebruikt. Bij ons heeft dit al hele verrassende resultaten teweeg gebracht.. Een snufje dragon toevoegen aan je omelet of gebakken ei is bijvoorbeeld een gouden tip.

Experimenteer met de verschillende wereldkeukens. Je kunt heel simpel beginnen door aan je low-carb gerecht Tamari saus, een beetje gember, en chinese 5 spices toe te voegen voor een Chinees tintje.

Ook variëren met de kooktijden kan voor spannende momenten in de keuken zorgen. Wees eens rebels en bak je stuk zalm niet 8 minuten maar 6. De 2 minuten verschil in kooktijd zullen je smaakpapillen verbazen.

3. Schoonmaken
Maak alles meteen schoon en ruim alles op tijdens en na het koken. Vaak moet je een paar minuten wachten tot je verder kunt met de volgende stap. Gebruik deze minuten in je voordeel en maak schoon wat je schoon kunt maken! Het scheelt de helft van de tijd aan het einde en het werkt veel efficiënter wanneer je alles gewoon gelijk opruimt en schoonmaakt.

bron: ketoplan.nl