De eerste indruk bij het drinken, denk je niet direct aan een berk. In de verte proef je wel wat. Een goede dorstlesser is het zeker.

Het blikje Birk energydrink heeft die typische kauwgomballen lucht die normale energydrinks ook verspreiden. Zo smaakt het ook en ik proef geen enkele berkensmaak meer en dat geldt ook voor de andere smaakjes berkenwater: framboos, elderflower en ginger-lime. Ik proef er vooral gember, limoen, framboos en vlierbloesem in. Dat is jammer, want daardoor valt het onderscheidende van berken een beetje weg. In de drankjes zit voor zover ik kan ik kan beoordelen alleen van nature aanwezige fructose en dat is heel weinig ongeveer 1 à 2 procent per flesje. Je zou dit drankje dus “suikervrij” kunnen noemen, als je dat perse wil.  Alle drankjes zijn gepasteuriseerd en lijken qua uiterlijk op water. Natuurlijk schijnt ook berkenwater magische.

Na het populaire kokoswater komt nu berkensap of berkenwater hoog op ons lijstje van gezonde en lekkere dranken te staan. In de Scandinavische sterrenrestaurant werd al veel met berkensap gekookt.

In 2016 zullen ze steeds vaker in flesjes en pakjes te krijgen zijn voor de consument. En ook berkensuiker (xylitol) zal een verdere opmars gaan maken. Het is goed voor het gebit, bevat 40 % minder calorien dan suiker en laat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgen.

Dit is wat de nieuwste rage op het gebied van drankjes belooft te worden: berkenwater. Ja dat is precies wat je denkt dat het is, water uit een boom. Je kunt sap van een berk aftappen zonder dat de boom daar dood aan gaat. De vraag is natuurlijk hoe dat smaakt en of het lekker is. krachten te hebben, het schijnt bloedzuiverend en vocht afdrijvend te werken. Maar nu ik dit typ heb ik twee flesjes achter de kiezen en ik moet zeggen dat ik me net zo gezond en energiek voel als voordat ik die flesjes dronk.