Altijd verse kruiden binnen handbereik? Het kan! Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om te weten wat ik in mijn mond stop of mijn gasten te eten geef. Ik vind het dan ook zo schrijnend om te zien dat de industrie dit vaak niet serieus neemt. Een belangrijke reden om op z’n minst een poging te wagen om je eigen kruiden te kweken, toch? Daarnaast maken verse kruiden je gerechten nog smaakvoller of zet eens een echt vers kopje thee van eigen oogst. Het verschil is duidelijk merkbaar!

Ook kruiden vinden wel hun weg
Zolang ik al bezig ben met mijn groene missie ontmoet ik veel geweldige mensen die ook graag hun eigen kruiden willen kweken, maar laten zich naar mijn idee te gemakkelijk tegenhouden om de meest voorkomende redenen; ‘ik heb geen tuin’ of ‘ik heb de ruimte niet’. Wat nou als ik je vertel dat beide uitspraken totaal niet relevant zijn? Het is juist mijn doel om jou te motiveren en te laten inzien dat het allemaal zoveel makkelijker is dan vaak wordt gedacht. De natuur, dus ook kruiden vinden altijd wel hun manier om te overleven. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit ooit zou kunnen tegenspreken, wij als mensen doen immers hetzelfde.

Natuurlijk is het wel zo dat iedere plant, net als de mens zijn eigen kwaliteiten maar ook vereisden hebben om zich goed te voelen. Met wat simpele regels in het achterhoofd vergroot je de kans op een succesvolle oogst! Hierom heb ik enkele kruidenplanten voor je geselecteerd die je heel gemakkelijk op balkon, vensterbank of zelfs als kamerplant kunt houden. Wel is belangrijk om een plekje uit te zoeken waar de planten ongeveer 6 tot 8 uur licht per dag krijgen en zorg altijd voor een goede afwatering. Het meest kleine kamertje in huis, hoe leuk ook, is dan ook geen goede keuze. Sorry.

1. Tijm
Belangrijk is om tijm te zaaien en te houden in een pot met extra goede afwatering. Ze is in het bijzonder erg gevoelig voor natte voetjes, wees dan ook voorzichtig met water geven. Tijm kun je heel goed op een schaduwachtige plek neerzetten, wel is het zo dat ze hierdoor minder (snel) bloemen zal aanmaken. Maar is dat ook echt nodig als we de blaadjes willen gebruiken? Tijm is een meerjarige plant, dus bij de juiste verzorging kun je zeker een aantal jaren plezier van haar hebben.

2. Oregano
Een typisch bossig groeiende keukenkruid. Oregano kan zeer goed tegen schaduw, is meerjarig en kan een zeer goede oogst geven. De blaadjes geven alleen al door aanraking een sterk aroma af. Ze houdt niet van overweldigend veel water, de grond mag best droog zijn maar wel voedzaam. Bij oregano knip je de gehele takjes om vers te gebruiken of om te drogen. Het is raadzaam om regelmatig te oogsten, dit stimuleert sterk de groei en dus ook de oogst.

3. Citroenmelisse
Waarschijnlijk is citroenmelisse toch wel één van de meest gemakkelijke kruiden om te houden. Wel is het belangrijk om te zorgen dat de gond ten alle tijden goed vochtig is en blijft. Ze kan prima geplaatst worden op een halfschaduwachtige plek op de vensterbank of (woon)kamer. Plaatst je haar op een zonnige plek zal de groei enorm toenemen, maar op een schaduwachtige plek zal dat weer ten goede komen voor de smaak. De keuze is aan jou.

4. Peterselie
Een vreselijk sterke kruidenplant die ook naar mijn idee best een keukenklassieker genoemd mag worden. Peterselie kan zeer goed tegen langdurige kou, waardoor je dus het gehele jaar kan oogsten. Wees natuurlijk niet te gierig en laat enkele steeltjes aan de plant zitten zodat ze weer goed kan herstellen. Ze is onderhoudsarm, wanneer mogelijk kun je haar het beste plaatsen op een zonnige of halfschaduwachtige plek. Dit stimuleert vanzelfsprekend de groei tijdens warmere periodes. Regelmatig water geven.

5. Munt
Naast de geweldige smaak is munt ook een vreselijk makkelijke kruidenplant. Wanneer eenmaal ‘volwassen’ is het bijna onmogelijk om van de plant af te komen. Ze maakt tal van uitlopers die je natuurlijk weer kunt verpotten en aan vrienden en familie kunt geven. Ze kan zowel in de volle zon als schaduw staan, wanneer munt in een zandachtig grond word gehouden voelt ze zich helemaal in d’r nopjes, wat je duidelijk aan de oogst zult merken Daarnaast is het van belang om de grond goed vochtig te houden.

Met liefde.

Bron: hetgroenvanjeroen.nl