Een aantal jaar terug heb ik 2 jaar in Amerika gewoond en daar voor het eerst soft pretzels gegeten. Soft Pretzels zijn zachte broodjes gemaakt van een wit brooddeeg in de vorm van een krakeling. Op de originele Pretzels zitten zout kristallen, lekker salty dus. Maar er bestaan ook zoete pretzels en pretzel dogs, met een worstje er in.

Dit broodje is een heerlijke snack en gedipt in honing-mosterdsaus is het nog veel lekkerder! In Nederland heb ik deze broodjes nog niet kunnen vinden, dus heb ik ze zelf maar gemaakt. Het lijkt misschien moeilijk, maar het valt reuze mee! Here you go...

Ingrediënten
400 g bloem
7 g droge gist
1 tl suiker
2 tl bakpoeder
1 tl zout
250 ml water (warm)
1 ei
1 el grof zeezout

Ingrediënten saus
Mosterd
Honing
Yoghurt (salade)dressing

Keukenspullen
bakpapier

Bereiding
Doe de bloem, gist, suiker, bakpoeder en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk er het warme water in. Kneed in 8 min. tot een soepel deeg. Laat 30 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 225 ºC.
Kneed het deeg nogmaals door en verdeel in 10 gelijke stukjes. Rol uit tot rolletjes van 40 cm lang. Leg elk rolletje in een U-vorm. Neem de uiteinden en draai die een slag om elkaar heen. Duw de uiteinden vast in de bocht van de U. Maak zo nog 9 pretzels.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Splits het ei en bestrijk met de eidooier (het eiwit wordt niet gebruikt). Bestrooi met het zeezout en laat de pretzels nog 10 min. rijzen. Bak in ca. 15 min. in het midden van de oven bruin en gaar.

Voor de saus pak je een kommetje en daar doe je een flinke theelepel mosterd in. Dit vul je aan met een gode hoeveelheid yoghurt dressing totdat je een lekker sausje hebt die voor jou goed smaakt. Daarna doe je er nog een beetje honing bij om het geheel een beetje te zoeten. De saus gaat dus eigenlijk geheel op eigen smaak. Lekker een beetje knoeien totdat hij naar je zin is.

Enjoy!

Auteur: C. Kloof, Media Publisher
Foto: foodielovesfitness.com