Een Brits-Amerikaanse studie heeft tot een opzienbarende conclusie geleid: intelligente personen drinken regelmatiger en aanzienlijk meer alcohol dan hun dommere medemens.

Voor het onderzoek werden Britse en Amerikaanse jongeren op zestienjarige leeftijd getest op hun intelligentie en vervolgens onderverdeeld in vijf categorieën, van ‘zeer dom’ tot ‘bijzonder intelligent’.

Zeven jaar later werd bij de proefkonijnen het drinkpatroon onder de loep genomen, en wat bleek? Intelligente kinderen dronken later regelmatiger en meer alcohol dan hun soortgenoten die bij hun geboorte duidelijk wat minder herseninhoud toebedeeld hadden gekregen. Sterker nog; de ‘zeer intelligente’ proefpersonen bleken later maar liefst tachtig procent (!) meer alcohol te consumeren dan de allerdomste testpatiënten.

Volgens de onderzoekers heeft de conclusie van deze studie een evolutionaire oorzaak: toen drinkbare alcohol zo’n tienduizend jaar geleden werd uitgevonden, zouden intelligente mensen snel overgeschakeld zijn, terwijl de dommere exemplaren hun alcoholroes bleven zoeken in rottend fruit.

Hoewel de studie overduidelijk aantoont dat er een directe samenhang is tussen hoger alcoholgebruik en intelligentie, willen de onderzoekers nadrukkelijk waarschuwen voor verkeerde interpretaties van de conclusies. Zo zijn geheelonthouders zeker niet bij voorbaat dom en is het een grove misvatting om te denken dat je door meer te drinken intelligenter wordt.

Bron: horecanieuwsdienst.nl