Dacht je dat je gezond bezig was met dat handje amandelen zo uit de zak? Jawel, maar dat kan dus nóg gezonder! Namelijk door de amandelen (en andere noten of peulvruchten) eerst een nachtje te weken in water, ofwel 'kiemen' voordat je ze opeet.

Waarom je dit zou doen? Door het kiemen verandert de samenstelling van de noten en komen er vitaminen, mineralen en eiwitten vrij die in de kiem gaan zitten. Rauwe noten hebben namelijk van nature enzym-remmers die voedingstoffen tegenhouden. Door het kiemen worden deze enzymen geactiveerd waardoor de voedingsstoffen als het ware worden vrijgegeven. Daarnaast zorgt het ervoor dat de noten makkelijker door je lichaam worden verteerd omdat ze eigenlijk al zijn 'voorverteerd'.

Hoe je rauwe noten op de juiste wijze laat kiemen? Heel simpel: leg ze in een bakje en vul dit zo dat de noten worden bedekt door een laag water. Laat ze zo'n 8 tot 12 uur weken. Vervolgens laat je ze 12 uur lang laten drogen op een vel keukenpapier. Nu zijn ze klaar om gegeten te worden! Wat je overhoudt kun je maximaal een week in de koelkast bewaren.

Bron: jan-magazine.nl
Foto: myhealthylivingcoach.com