Water en thee zijn de meeste gedronken dranken ter wereld. Is toch iets om over na te denken, niet? Daarom wil ik even een paar voordelen met je delen als het gaat om de voordelen van groene thee. Net als ZwarteWitteOolongPu-erh komt ook de Groene thee van de Camellia sinsensis plant. Deze wordt van oorsprong in Azië geteeld, om iets preciezer te zijn; China en Japan.

Wel is het zo dat groene thee de minst bewerkte thee soort is, uit vele onderzoeken is gebleken dat dit dan ook gezondheidsvoordelen kan opleveren. Groene thee staat namelijk stijf van de antioxidanten, wat tevens zijn licht bittere smaak verklaart. Antioxidanten maken ons beter bestand tegen vrije-radicalen, die op hun beurt weer schade proberen aan te richten op ons lichaam. Wetenschappers geloven dat vrije-radicalen bijdragen aan het verouderingsproces, vele gezondheidsproblemen zoals hart-vaatziekten en zelfs sommige vormen van kanker.

Groene thee bevat cafeïne, theobromine, theofylline en is hierom verantwoordelijk voor een stimulerende effect. Daarnaast bevat groene thee het L-theanine aminozuur wat bijdraagd aan een ontspannend effect op het zenuwstelsel. Dit kan helpen bij stress situaties en paniek stoornissen, maar verhoogt ook de concentratie, en kan helpen bij slaapproblemen.

Cholestorol verlagend
Onderzoek heeft aangetoond dat groene thee helpt bij het verlagen van het cholesterol en verhoogt het HDL (de goede cholestorol) bij zowel dieren als mensen. In verschillende studies hebben ze dit getest onder mannelijke rokers. Deze hadden zelfs een lager cholestorol gehalte doordat zijn drie koppen groene thee per dag dronken. Deze onderzoekers schatten dat hierdoor de kans op een hartaanval met 11% af kan nemen.

Lever aandoeningen
Het is gebleken dat mensen die groene thee drinken minder enzymen in hun bloed hebben en dat hierdoor minder snel leverschade kan ontstaan. De catechinen in groene thee, helpen de rode bloedvaten en levercellen te beschermen tegen vrije-radicalen. Studies-hebben aangetoond dat mensen die meer dan 10 kopjes groene thee per dag drinken minder kans hebben op leverproblemen. Het is gebleken dat het kan helpen bij de behandeling van virale hepatitis, een ontsteking van de lever. Het lijkt natuurlijk een beetje te veel van het goede om zoveel groene thee te drinken, maar het maakt het daarom niet minder interessant naar mijn idee.

Gewichtsverlies
De cafeïne in groene thee kan helpen om de stofwisseling te verhogen en daardoor het vet gehalte in het lichaam te doen afbreken. Natuurlijk is voldoende lichaamsbeweging en een gezond dieet altijd een must. Zo is er een onderzoek gedaan naar mensen die gebruik maken van groene thee voordat zij de sportschool in gaan. Zij verbranden 17% meer vet dan personen die geen groene thee hebben genutigd. Tevens heeft het een stimulerend effect op de algehele lichaamsbeweging is gebleken.

Tot slot
Ondanks dat ik persoonlijk zelf nooit snel naar ook maar een paracetamol zal grijpen, ben ik wel sterk van mening dat we niet zelf voor dokter mogen spelen. Het is altijd raadzaam om een expert erbij te halen wanneer je denkt gezondheidsproblemen te ondervinden.

Als we het over groene thee hebben, ik ben niets anders dan overtuigd. Al is dit alleen al door het gebruik in de Chinese geneeskunde wat al eeuwen wordt toegepast. Ik wil je dan ook stimuleren om zelf op onderzoek uit te gaan en jezelf te overtuigen. Er zijn zoveel meer bewezen voordelen te ontdekken over groene thee. Al is het niet om de geweldige smaak, het zal hoe dan ook iets toevoegen aan je leven.

Wil je zelf de echt groene thee proeven en ervaren, dan raadt ik je aan om eens te kijken bij onze selectie groene thee. Deze worden geteeld zonder enige vorm van pesticide en zijn GMO-vrij. Dichter bij de natuur gaan we dan ook echt niet komen.

Met liefde.

Bron: hetgroenvanjeroen.nl