Gasten zijn op zoek naar de unieke, ultieme ervaring. De gast is meer dan ooit op zoek naar de ultieme beleving, zoals producten met een bijzondere beleving of emotionele lading. Daarnaast wordt locatie steeds belangrijker. Heb je geen toplocatie, dan heb je een uniek en onderscheid concept nodig. Onderscheiden is anno 2016 sowieso erg belangrijk.

Het is dus als ondernemer belangrijk dat je blijft innoveren, investeren en zeker durft te proberen. Op die manier kun je jouw zaak onderscheiden van de concurrentie en blijf je jouw gasten verrassen.

Gasten hebben steeds minder tijd
Consumenten hebben steeds minder tijd en willen flexibel zijn. Producten worden besteld wanneer mensen willen en thuisbezorgd wanneer het hen uitkomt. Zo zit het precies met eten en drinken. De gast wil graag eten en drinken wanneer het hen uit komt. Hierdoor stijgt het gebruik van tussendoor maaltijden.

De concurrentie groot. Hierdoor komen er steeds meer nieuwere formules op de markt. Daarnaast zijn fast castual restaurants in opkomst. Zij bieden een unieke mix van fast food restaurants en het klassieke dineren. Een voorbeeld hiervan is MacDonalds, die gasten gaat bedienen aan tafel. Andere voorbeelden zijn Vapiano en Happy Italy.

 

Ook Food to go concepten zijn in opkomst. Deze bedrijven zijn vaak gevestigd op drukke locaties. Tot slot is er een stijging te zien in huiskamerrestaurants. Zo is AirDnD in opkomst waar je voor een kleine vergoeding bij mensen thuis kunt eten. Je hoeft niet zelf te koken en het brengt gezelligheid met zich mee.

De consument wil zelf invloed hebben in de samenstelling van een gerecht. Het aanbod verandert van massa naar maatwerk. Als je bijvoorbeeld bestelt bij Hello Fresh, kun je kiezen uit meerdere opties. De gast kiest het pakket dat het best bij zijn/haar wensen past. Daarnaast wil de consument heldere keuzes. Een simpel aanbod dat overzichtelijk wordt gehouden door transparante communicatie en heldere prijzen. De gast vindt het steeds belangrijker te duidelijkheid te krijgen over de herkomst van het voedsel en de manier van bereiden.