Een burger is op het eerste gezicht natuurlijk niet echt weggelegd voor de feestdagen. Voor de burger-lovers onder ons (wij vallen zelf uiteraard ook in deze categorie) hebben wij dit heerlijke culinaire receptje opgezocht, zodat ze toch nog kunnen genieten van hun favorietje.

Ingrediënten
350 gram ribeye
1 eidooier
1 sjalotje (fijngehakt)
1 teen knoflook (geperst)
1 el bladpeterselie (fijngehakt)
1 el verse tijm (fijngehakt)
2-3 el neutrale olie
4 plakken cheddar (gehalveerd)
versgemalen peper en zout
8 briochebolletjes
3-4 el mayonaise
beetje ijsbergsla (in fijne reepjes)
tomatenketchup
1 rode ui
100 ml witte wijnazijn
3 el suiker

Bereiding
Pel de ui en snijd in dunne ringen. Doe azijn in een kom, voeg suiker toe en laat oplossen. Leg de ringen erin en laat 3-4 uur staan tot ze zacht en roze zijn, Snijd de ribeye in dunne plakjes en hak het vlees in kleine blokjes (je kunt ook de slager vragen om je ribeye een keer door de gehaktmolen te halen! Dit scheelt snijwerk). Meng met de dooier, sjalot, knoflook, peterselie, tijm en wat zout en peper tot een plakkerige massa. Verdeel in 9 gelijke porties en vorm tot burgertjes. Bestrijk dun met olie en bak in een grillpan of koekenpan in 4-5 minuten aan beide zijden bruin en van binnen rosé. Leg er na het keren een plakje cheddar op en laat smelten. Snijd de briochebolletjes open en bestrijk met mayonaise. Leg wat ijsbergsla op de onderkant, daarop de burger met cheddar, wat zoetzure uienringen en tomatenketchup.

Enjoy!

 

Bron: Zus