Garnacha is, na tempranillo, het meest aangeplante druivenras in de populaire Rioja-streek en wordt vooral gebruikt in assemblages. Wijnboeren noemen de garnacha ‘la Maldita’. Letterlijk vertaald betekent dit 'de vervloekte', omdat deze druif lastig te telen is en een laag rendement geeft. Rafael Vivanco gaat ‘de vervloekte’ niet uit de weg en maakt er een bijzonder aantrekkelijke wijn van, 100% garnacha dus.

Rafael is in Bordeaux opgeleid tot oenoloog en wordt door de Engelse wijnschrijver Tim Atkin genoemd als een van de meest succesvolle modernisten van de Rioja. De handgeplukte druiven komen van relatief koel gelegen wijngaarden, behouden hierdoor fraaie fruitaroma’s en gisten in grote tanks. Slechts 10% rijpt een paar maanden in kleine eikenhouten vaten.

De uiteindelijke assemblage heeft dan ook volop kruidig en bessig 'garnacha-fruit' en een zachte smaaknuance van licht gedoseerd eikenhout. Hierdoor is deze wijn ideaal bij allerlei aperitiefhapjes en smaakvolle, kruidige gerechten zoals goulash en hazenpeper. De Spaanse Peñin-gids geeft maar liefst 90 van de 100 punten; de hoogste score voor jonge rioja van de garnachadruif.

Proefnotitie
Volrode wijn met licht paarse nuances. Heerlijk fruitig van geur met frambozen en bramen, sappig en fris van smaak met een ronde, soepele en aromatische afdronk.

Drinken bij
Toegankelijke rode wijn, veel fruit, prima bij koude schotels, vleesgerechten of - licht gekoeld - op het terras.

Houdbaarheid
Nu op dronk, gemakkelijk tot drie jaar na oogst houdbaar.

Gelijk bestellen? Klik dan hier.