Het plastic flessen probleem in de wereld krijgt eindelijk de aandacht die ze verdient. Als je na gaat dat het overschot aan plastic in de zee en ons milieu echt uit de hand aan het lopen is, is het echt geen overbodige luxe om daar eens bij stil te staan.

Een wereld zonder wegwerpplastic is hard nodig. 90% van de zeevogels heeft plastic gegeten en een derde van de schildpadden. Deze dieren zien het plastic aan voor voedsel, eten het op of doen een poging daartoe. Dit en het verstrikt raken in plastic zorgt ervoor dat werkelijk honderdduizenden dieren deze onnodige dood vinden.

Plastic flessen en doppen zijn de meest voorkomende plastic voorwerpen die aanspoelen op de kust wereldwijd.

Bar Le Duc bronwater is op dit moment een van de weinigen die hier handig op inspringt met haar marketing campagne door gebruik te maken van gerecycled plastic voor haar flessen.

Maar dat niet alleen, toen ik in de supermarkt was zag ik tevens dat dit merk bronwater ook de enige was met kartonnen pakken. Van alle overige merken zag ik helaas alleen de plastic flessen in de schappen staan. Chapeau voor Bar Le Duc, ze doen er iets aan.

Persoonlijk vind ik ook dat we dit terug moeten brengen naar een minimum, en dat kan door bijvoorbeeld statiegeld op de plastic flessen. Dit voorjaar debatteert de tweede kamer hierover, dus laten we er samen voor zorgen dat dat voorstel erdoor komt. Het is namelijk een enorme kans voor moedertje natuur. Het doorvoeren van statiegeld zou er namelijk voor zorgen dat de hoeveelheid plastic flessen in de natuur word verminderd met 70 tot 90 procent.