Alle soorten suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. Maar sommige soorten lijken wel meer mineralen te bevatten dan andere. Zo bevat kokosbloesemsuiker meer magnesium en kalium dan gewone suiker.

Volgens het Voedingscentrum maakt het niet uit of je nou gewone suiker, rietsuiker, honing of agavesiroop eet. Je lichaam zou de suikers (koolhydraten) allemaal op dezelfde manier verwerken en we weten allemaal wat er gebeurt als we te veel zoetigheid eten.

Meer mineralen en lagere GI
Toch zijn er wel verschillen. Zo bevatten ruwe rietsuiker en honing meer mineralen dan gewone tafelsuiker en heeft agavesiroop een lagere glycemische index (GI). Hierdoor zou het minder effect hebben op je bloedsuikerspiegel. We vergelijken drie soorten suikers:

Palmsuiker
Palmsuiker lijkt op bruine suiker, maar in tegenstelling tot gewone tafelsuiker en bruine suiker bevat palmsuiker veel meer mineralen, zoals magnesium en kalium. Volgens orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar zit er zelfs vitamine C in. Van palmsuiker wordt wel gezegd dat het veel langzamer in het bloed wordt opgenomen. Bronnen spreken van een glycemische index van 30 tot 35, wat zeer laag is (tafelsuiker heeft een GI van gemiddeld 65, honing 58). Dit is echter in geen enkel wetenschappelijk onderzoek terug te vinden. Daarnaast bevat palmsuiker bijna net zoveel calorieën en koolhydraten als gewone (basterd)suiker.  De structuur van palmsuiker is vergelijkbaar met die van basterdsuiker en dus heel geschikt om mee te bakken.

Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker is een specifieke soort palmsuiker die wordt gewonnen uit een ander soort palmboom en bevat, volgens de tabel van Reuzenaar, zelfs nog méér soorten mineralen dan palmsuiker. Zo zit er meer chroom, ijzer, calcium en nog meer kalium in. De suiker smaakt een beetje naar karamel en die proef je vooral goed als je de suiker smelt, bijvoorbeeld in zoete baksels of in de havermout. Maar je kunt de suiker ook door je yoghurt roeren. Kortom: alles wat je met gewone suiker doet, kun je met kokosbloesemsuiker ook. Van deze suiker wordt eveneens beweerd dat het een lage glycemische index heeft, maar ook dit is nergens terug te vinden. Wél zitten er iets minder calorieën in: volgens de tabel van voedingsdeskundige Reuzenaar telt 100 gram kokosbloesemsuiker 379 calorieën, gewone suiker 406.

Agavesiroop
Deze natuurlijke stroop wordt gemaakt van de agave, een Mexicaanse vetplant. In tegenstelling tot palm-en kokosbloesemsuiker is van agavesiroop wel aantoonbaar dat het een lage glycemische index heeft (35-45). Dit komt omdat agavesiroop rijk is aan fructose (zie onder voor uitleg). Een eetlepel agavesiroop telt ongeveer 60 calorieën – dat is 20 meer dan gewone tafelsuiker, maar vanwege de sterke zoete smaak heb je er ook minder van nodig. Van agavesiroop wordt echter ook gezegd dat het niet zo goed voor je lever zou zijn, omdat deze de fructose moet afbreken en hij daar maar een beperkte capaciteit voor heeft. Bronnen spreken hierover elkaar tegen. Agavesiroop is lekker in bijvoorbeeld yoghurt, een smoothie, over een pannenkoek, of in cake of taart.

Natuurlijke suikervervangers
Liever helemaal geen suiker? Baksels kun je evengoed op smaak brengen met vanillepoeder (niet te verwarren met vanillesuiker), kaneel en gedroogde abrikozen. Die laatste hebben bovendien de laagste glycemische index van alle gedroogde fruitsoorten. Je kunt ook eens experimenteren met stevia, een natuurlijke zoetstof gemaakt van de bladeren van het steviaplantje. Het bevat nul calorieën en heeft geen enkel effect op je bloedsuikerspiegel. Wel heeft het plantje een beetje een bitter smaakje, dus je zult er altijd suiker bij moeten blijven gebruiken om deze te maskeren.

Bron: margriet.nl