Deze kleine rode bes die in 1845 vanuit Amerika in een vat is aangespoeld op Terschelling werd in het eerste opzicht gezien als een nutteloze vondst. Achter gelaten op het strand is de bes als een speer gaan groeien en wordt inmiddels al eeuwenlang gebruikt als voedingsmiddel. Naast dat je de bes in verschillende recepten en gerechten kunt gebruiken heeft het ook een medicinale werking. Wij kennen de cranberry eigenlijk het beste als middel om een blaasontsteking te bestrijden, maar er is nog veel meer!

Cranberry’s zijn een uitstekende bron van vitamine C en zijn rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen (schadelijke stoffen) die vrij komen in ons lichaam tijdens natuurlijke processen zoals de celdeling in je lichaam. Hierdoor verminder je de kans op ziekten zoals bijvoorbeeld kanker. Daarnaast helpen cranberries ook bij spijsverteringsproblemen en geven ze je immuunsysteem een flinke boost. In een onsje cranberries zit namelijk wel 22% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C!

Wij hebben voor jullie een perfect adres gevonden om de cranberry eens flink onder de loep te nemen. We gaan even terug naar de plek waar de cranberries in 1845 zijn ontdekt. Op het eiland Terschelling staat namelijk ‘De Bessenschuur’. Staatsbosbeheer heeft deze plek laten omtoveren tot ontmoetingsplek toen het pand dreigde te vervallen. Hier werden vroeger alle cranberries verzameld, gesorteerd en verzonden naar Engeland. Boven op zolder is er een museum ingericht waar je alles vind over de cultuur en natuur van Terschelling en beneden kun je terecht voor een lekkere bak koffie en natuurlijk cranberrygebak.

Voor een scala aan cranberry producten ga je naar de eilandwinkel Wuxalia. Deze nostalgische winkel vernoemd naar de naam die Terschelling ooit gedragen heeft, heeft de grootste cranberry collectie van heel Nederland. Daarnaast kun je er terecht voor unieke ‘eiland geschenkjes’ die je zelf mag inpakken aan de inpaktafel en voorzien van leuke linten en schelpjes.

Voor meer informatie over de locaties en openingstijden van de bovenstaande plekjes en meer, kun je terecht op de website van Cranberries van Terschelling