Mindfulness is een stroming in de psychologie die het Westen heeft veroverd. Je kunt je kont niet keren of je komt mindfulness tegen. Maar wat is mindfulness nu precies?

Mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’. De meeste mensen leven constant in hun hoofd – in hun gedachten. Het overgrote gedeelte van deze gedachten gaat over de toekomst: “Ik moet morgen even langs m’n moeder”, “Morgen moet dat rapport af”, “Straks ga ik schoonmaken, en daarna even die telefoontjes plegen”.

Met mindfulness ga je juist je aandacht richten op het heden. Je laat even alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ varen, en houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent.

Stel, je zit in de auto vanuit je werk. Straks moet je nog wat boodschappen doen, eten maken en afwassen. Vanavond moet je niet vergeten die mooie film op te nemen want je wilde nog even langs je vriendin. Dit is de normale manier van denken. Maar wat als je met mindfulness leeft?

Dan luister je naar het gebrom van de auto, de klanken van de radio. Je voelt de warmte van de autokachel langs je gezicht en handen stromen.

Je ziet wat er gebeurt op de weg: de andere auto’s, de omgeving, de weg. Je bent je bewust van de hobbels in de weg, de weerstand van het pedaal en ga zo maar door.

Je bent je volledig in de beleving van het ‘nu’, dat is mindfulness. Mindfulness zorgt voor meer focus en betere prestaties. Daarnaast werkt het stress verlagen, maak het je productiever en werkt tijdbesparend omdat je focus groter wordt. Door mindfulness leer je in elke siutatie iets moois te herkennen en de kleine dingen te zien en ervan te genieten. Dit alles zorgt ervoor dat je meer geniet van het leven, wat resulteert in een gelukkiger gevoel.

Iedereen kan mindfulness aanleren. Het is wel belangrijk dat je ervoor openstaat. Er kleeft namelijk nog een lastiger aspect aan vast: niet oordelen.
Er is enorm veel aanbod in de vorm van cursussen, boeken en luistermedia. Ben je geintresseerd en wil je meer weten? Ga dan snel even speuren op het net. Onze aandacht heeft het in ieder geval getrokken!

 

Bron: sochicken.nl