Contact met de natuur, de wind en de zee en de constante golf aan emoties die maar blijven stromen, vormen de basis voor het werk van Erwin Smit, eigenaar van Opsetims dat exclusieve kindermeubels maakt. Een basis die hij vindt op Ibiza, het eiland waar hij al zo’n vijftien jaar komt, maar net zo goed in zijn woonplaats Huisduinen. Een bijzonder man die zijn inspiratie put uit bijzondere dingen.

Al zo lang als ik mij kan herinneren, verzamel ik materialen die ik her en der tegenkom; onderweg naar school, op pad richting haven, strand of bos... alles wat ik onderweg tegenkwam, inspireerde mij.” Erwin komt uit een familie van jagers en vissers. “Misschien komt daar wel die fascinatie voor materialen uit de natuur vandaan. We waren immers letterlijk en figuurlijk overgeleverd aan de natuur. Niet alleen voor materialen, maar ook voor ons eten.

Het kind in mij
Deze passie voor materialen en de natuur om hem heen bleef en speelt ook nu nog steeds een rode draad in zijn leven. “Hetzelfde geldt voor het kind in mij, ook dat ben ik eigenlijk nooit kwijtgeraakt.” Iets wat hem zo’n 25 jaar geleden ook de inspiratie gaf om kindermeubels te gaan maken. “In eerste instantie puur voor mijn eigen kinderen. Er was destijds amper iets leuks op dat gebied te koop, dus besloot ik zelf maar wat meubeltjes te gaan maken van de materialen die ik in de loop der jaren had verzameld.” Overigens beperkte dit zich destijds niet tot kindermeubels, ook tafels, kasten en allerlei andere meubelstukken werden door Erwin ontworpen en gemaakt.

De trend voor
“Inspiratie deed ik op op zee of tijdens de jacht; ik werkte toen namelijk nog als visser op de Noordzee en jaagde ook regelmatig. Een geweldige en ongedwongen tijd waarin ik alleen maar in het nu leefde en daar met volle teugen van genoot. Materialen waren er in overvloed en die verzamelde ik dan ook in overvloed. Tegenwoordig moet alles er oud en doorleefd uitzien, maar destijds was ik die trend echt voor.” Inspiratiebron.

Ook op Ibiza, waar Erwin regelmatig te vinden was, ging zijn zoektocht naar bruikbare materialen ongestoord verder. “Prachtige door het zand geslepen schelpjes van het strand Niu Blau bijvoorbeeld, die zocht ik samen met mijn kinderen. Uiteindelijk zijn deze verwerkt in het kinderbedje van onze jongste dochter, Deirdre.” Maar ook aan andere aspecten van het eiland heeft Erwin warme herinneringen. “Benirras, met z’n perfecte koffie en burgers en trommelavonden tijdens zonsondergang, de zee, het strand, het water, de zwoele avonden, de prachtige plekken en de ongedwongen sfeer. Maar ik koester zeker ook warme gevoelens voor het binnenland waar je heerlijke biologische markten aantreft, de oude stad Eivissa met de rijke zeeroversgeschiedenis, Es Vedra... Ibiza geeft de spirituele geest ruimte tot ontwikkeling en dit eiland, waar altijd stroming is van water, strand en emoties, zal volgens mij ook zeker als inspiratiebron dienen voor diegenen die het eiland bezoeken.”

Opsetims
Diezelfde stroming ervaart Erwin in zijn woonplaats Huisduinen waar hij zijn eigen plekje aan zee gevonden heeft. “Een plek waar dankzij deze stroming continu nieuwe ontwerpen tot stand komen in mijn atelier.” Ontwerpen die inmiddels zijn uitgegroeid tot een complete meubellijn voor zijn eigen bedrijf Opsetims. “En nog steeds blijven de ideeën komen en houd ik me bezig met ontwikkelen, maar wel minder dan voorheen. De gave en inspiraties die toen binnenstroomden, lijken een beetje te zijn vervaagd, maar desondanks ben ik zeer voldaan.” En dat mag ook wel, want de door Erwin ontworpen meubels voor kinderen zijn ondertussen al over de hele aardbol verkocht; rechtstreeks en via dealers. Een prestatie om trots op te zijn. Erwins familie komt nog steeds regelmatig op Ibiza. “Mijn voormalige vriendin, Desiree, en dochter Deidre gaan er nog zeker twee keer per jaar naartoe en iedere keer komt onze dochter dan terug met verhalen over het schelpjes zoeken op Niu Blau. Er is veel veranderd, maar het blijft een geweldig eiland. Voor meer info kijk op www.opsetims.com