Een poosje terug hebben wij een te gek interview gehad met kunstenaar Ard Doko. Hij liet ons weten binnenkort te gaan exposeren in Den Helder tijdens de opening van Art Gallery KOMST. Aankomende zaterdag 30 september wordt er namelijk nieuw leven geblazen in het oude gebouw van Atelier Richter, dus zijn wij even langsgegaan om het fijne hierover te weten te komen.

We hebben een afspraak met Stephanie Smith (26) en Madeleine Kommers (25). Deze dames zijn al 10 jaar vriendinnen en zijn in 2014 voor het eerst bij Stichting Richter gekomen. Madeleine is momenteel nog bezig met haar studie om docent Engels te worden en in haar vrije tijd is ze fotografe. Stephanie is grafisch vormgeefster van beroep.

Hoe en waarom zijn jullie op het idee gekomen om Atelier Richter over te nemen?
“Lang verhaal kort: We willen Den Helder graag op de kaart zetten. Dit bedoelen we niet verkeerd, maar over Den Helder wordt best vaak negatief gepraat terwijl het echt een prachtige stad is. Dit project kan veel kansen bieden en wij hebben de ervaring en tools om dit zo te doen. “

Wat moeten we ons precies voorstellen bij het hele project?
“Het project wordt gesponsord door Erasmus plus vanuit de Europese Unie. Jongeren vanuit heel Europa kunnen hier komen voor een uitzending en krijgen hier de kans om aan hun kunst te werken. Ze krijgen hier een plek om te slapen en het eten wordt verzorgd. In ruil daarvoor doet ieder 32 uur vrijwilligerswerk per week in de gemeente en het eindproduct wordt de expositie. We zitten nu al ruim een jaar volgeboekt!

Ard Doko mag de aftrap geven als allereerste exposant en zijn werk zal voor het eerst tijdens de opening te bekijken zijn. Hoe zijn jullie bij hem gekomen?
“Wij kennen Ard eigenlijk al vanaf dat we 17 waren. Wij zeggen altijd dat wij zijn ‘fans’ van het eerste uur zijn. Het was de bedoeling dat hij pas ergens in maart 2018 zou komen exposeren, maar we hebben hem gevraagd om de opening te doen. Wij vertrouwen hem completely.”

“Ik had eigenlijk geen serie waarvan ik dacht; daarmee wil ik exposeren. Maar toen kreeg ik de optie om het op de muren te mogen doen. Dit was voor mij wel interessant en ik kreeg de vrijheid, dus ik dacht; Ja, gaan…”, aldus Ard.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?
“Onze inspiratie halen we eigenlijk uit alles wat we hier ervaren. Twee weken terug hadden we bijvoorbeeld een dipje en vroegen we ons af: waarom doen we dit eigenlijk?? Maar dan denken we aan alles wat we al mee hebben mogen maken. We hebben al zoveel bijzondere mensen leren kennen. De Erasmus wereld is heel speciaal en we zouden eigenlijk niet weten wat we zonder deze dingen moeten doen.”

In hoeverre is het mogelijk om te kunnen/mogen exposeren bij KOMST? En hoe gaat dat in zijn werk?
“Elke artiest is welkom bij ons! Er is de laatste tijd best veel fotografie geweest en we willen ook graag andere dingen laten zien. Zo is graffiti bijvoorbeeld vaak slecht in het nieuws terwijl het vaak hele mooie werken zijn. We laten graag diversiteit zien”

Waar zien jullie KOMST over een paar jaar?
“Het zou heel gaaf zijn als we door de gemeente een nieuw huis aangeboden krijgen. We hopen ook meer mensen te genereren die ook vrijwilliger willen zijn en we willen graag in contact komen met scholen om eventueel workshops te organiseren. We zitten vol met ideeën!”

Als jullie iets zouden mogen veranderen in de maatschappij van vandaag, wat zou dat dan zijn?
“Dat alle jongeren in Nederland, maar laten we beginnen met Den Helder, met een uitzending van Erasmus mee gaan. Dit kan van 13 tot 30 jaar en er zijn korte en lange projecten. Je leert er samenwerken en het uitgangspunt is elkaar versterken. Een ontzettend mooie en leerzame ervaring die iedereen meegemaakt zou moeten hebben.”

Aankomende zaterdag 30 September is de officiële opening van Art Gallery KOMST met de expositie van Ard Doko - 'Plastic Fame & Disposable Razorblades' en wij raden iedereen aan om even een kijkje te gaan nemen! Wij hebben al een kleine sneak-peek van de expo mogen zien en het is zeker de moeite waard! Stephanie en Madeleine zijn twee toppers die met een hoop liefde al hun vrije tijd in dit mooie project stoppen en dat siert ze.

Wij wensen de dames ontzettend veel succes in de toekomst en zijn erg benieuwd naar de rest van de expositie!

Auteur: C. Kloof, Media Publisher