Druk druk druk, we horen het steeds vaker. Positief? Nee, mensen zeggen het niet om zichzelf te profileren maar meer om zichzelf te verdedigen. Maar kunnen we er wat aan doen?

Tijdsbestedingsonderzoekers menen dat drukte vooral een mentale kwestie is, want al zeggen we dat we het super druk hebben, de cijfers liegen niet. Mannen zijn de afgelopen decennia steeds minder gaan werken. Vrouwen besteden steeds minder uren aan het huishouden en we gaan steeds vaker op vakantie. Aanstellerij dus? Dat niet, het druk hebben zou te maken hebben met nieuwe technologie,  zoals de smartphone waardoor we altijd en overal bereikbaar zijn.

Ook zijn mensen als een dolle activiteiten aan het stapelen, werknemers combineren hun baan met een eigen zaak, een baan met een andere baan, een baan met mantelzorg of een baan met een studie. Door dit ‘en-en-en’ krijgen mensen het vanzelf ‘druk druk druk’. Eén op de twaalf werknemers heeft er nog een baan naast. Het Amerikaanse working two jobs wordt normaal in Nederland. Pfff… en wat werken we hard. Eenderde van de bevolking maakt weken van meer dan veertig uur. Het ‘leven lang leren’, het consumeren, sporten en de mantelzorg doen we daar dan ook nog gewoon even naast.

En het wordt nog erger, want voor de aantrekkende economie moeten we meer uren per persoon gaan werken, we moeten blijven leren om duurzaam inzetbaar te worden, om vitaal ons pensioen te kunnen halen moeten we gezond en fit blijven en tot slot, nu de overheid een stapje terug doet moeten we ook meer tijd besteden aan mantelzorg. Vergeet niet dat we ook nog onze kinderen moeten opvoeden voor de toekomst? 

Tsja, hoe wil je dat gaan combineren zonder het druk druk druk te hebben?