Toe aan vakantie, maar moet je voordat het zo ver is nog een aantal creatieve ideeën uit je mouw schudden? Deze zeven onverwachte, wetenschappelijk bewezen tips zorgen ervoor dat je zo weer inspiratie hebt.

Dim de lichten
Uit een Duitse studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Environmental Psychology bleek dat je door de lichten te dimmen, je je minder belemmerd en beperkt voelt. Dit helpt je om op een creatievere manier te kunnen nadenken. 

Zorg ervoor dat je bureau niet te opgeruimd is
Neat freaks opgelet! Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Psychological Science bleek dat mensen in een rommelige ruimte creatievere ideeën hadden dan in een nette, opgeruimde omgeving. Let wel: je hoeft niet door te slaan. Voor veel mensen geldt immers ook: een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. 

Kijk naar iets blauws
Volgens een studie van de University of British Columbia, verbetert de kleur blauw hoe je presteert als het gaat om creatieve taken. De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met het gegeven dat de kleur blauw veel mensen herinnert aan de lucht, de oceaan en water, wat we weer koppelen aan openheid, rust en kalmte. Hierdoor voelen we ons vermoedelijk creatiever en avontuurlijker. Opvallend: de onderzoekers ontdekten ook dat de kleur rood ervoor zorgt dat je beter presteert als het gaat om taken waarbij je je moet focussen op details. Heel goed om te weten! 

Neem een glas wijn
Uit een studie van de University of Illinois in Chicago is gebleken dat deelnemers die een kleine hoeveelheid alcohol in hun bloed hadden (iets minder dan de maximale hoeveelheid om officieel nog te mogen rijden) beter waren in het bedenken van creatieve oplossingen voor problemen dan mensen die niks gedronken hadden. Dit kan komen doordat je met een glas wijn op net iets meer ontspant (en iets minder op één ding gefocust bent) waardoor je vaak makkelijker verbanden kan leggen tussen verschillende ideeën. 

Verplaats jezelf naar een koffietentje
Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in The Journal of Consumer Research bleek dat mensen creatiever waren wanneer ze omringd werden door geluiden van ongeveer 70 decibel. Precies het achtergrondgeluid dat je vaak in koffietentjes hebt. Omdat omgevingsgeluiden afleiden, word je gestimuleerd om harder je best te doen om na te denken en outside the box te denken. Een rustigere omgeving, van ongeveer 50 decibel zoals op kantoor, werkt beter wanneer je je echt op een taak moet focussen. Heftig omgevingsgeluid (bijvoorbeeld 85 decibel) werkt vaak niet goed voor je creativiteit. 

Verander je ochtendroutine regelmatig
Het klinkt misschien raar, maar uit een Nederlands onderzoek is gebleken dat door dingen nét een tikkeltje anders te doen je zorgt voor meer cognitieve flexibiliteit. Door bijvoorbeeld niet iedere dag op precies dezelfde manier hetzelfde ontbijt te bereiden, maar te variëren, zorg je ervoor dat je brein niet gewend raakt aan bepaalde handelingen. Hierdoor ontstaan er sneller nieuwe, creatieve ideeën. 

Mediteer
Volgens een paper dat gepubliceerd werd in Frontiers in Psychology kan Open-Monitoring-meditatie (waarbij je je niet op één ding richt) ervoor zorgen dat je op een andere manier gaat nadenken, waardoor je gemakkelijker nieuwe ideeën produceert. Meditatie zorgt ervoor dat je je vaak positiever voelt en ontspant. Allemaal bevorderlijk voor je creativiteit. 

Bron: jan-magazine.nl