Veel Nederlanders zijn niet goed voorbereid op financiële veranderingen, blijkt uit nieuw onderzoek. Niet verwonderlijk, want ruim een miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. Met deze tips kun je makkelijker rondkomen met weinig geld.

Volgens onderzoek van het platform Wijzer in geldzaken en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) weten veel Nederlanders niet hoe hun pensioen eruit ziet, hebben ze geen financiële buffer en denken ze niet vooruit bij het nemen van financiële beslissingen. Hoogopgeleiden met een goed inkomen kijken meestal wel verder dan een decennium, maar dit geldt niet voor lager opgeleiden en mensen die minder verdienen.

1. Houd één maand bij waar je geld aan uitgeeft
Houd een maand bij wat je uitgaven zijn. Zo ontdek je je valkuilen of (te) grote kostenposten. Wil je van die cappuccino onderweg naar werk blijven genieten, dan zal je iets anders moeten laten waar je minder waarde aan hecht.

2. Bekijk één keer per jaar al je kostenposten
Ga er één keer per jaar echt even voor zitten om je inkomsten en uitgaven naast elkaar te leggen. Kies bijvoorbeeld het moment van je belastingaangifte, dan moet je toch al ‘de papieren in’. Waar geef je (te veel) geld aan uit? Zijn er nutteloze uitgaven, zoals abonnementen waar je niks mee doet? Hebben jij en je partner beiden een reisverzekering? Ben je nog lid van de wegenwacht terwijl je geen auto meer hebt? En zo zijn er meer zaken om eens onder de loep te nemen.

3. Houd structureel een (digitaal) huishoudboekje bij
De balans opmaken van je eigen inkomsten en uitgaven is echt geen hogere wiskunde. Een digitaal huishoudboekje helpt je om je uitgaven en inkomsten overzichtelijk bij te houden. Het voordeel van een digitaal huishoudboekje is dat je je rekeninginformatie van je bank automatisch kunt inladen. Ook kun je transacties automatisch laten indelen in categorieën. Je kunt zo eenvoudig al je inkomsten en uitgaven ordenen. Dit helpt je om overzicht te krijgen. Wil je je dagelijkse uitgaven precies bijhouden, dan kun je ook een papieren huishoudboekje gebruiken.

4. Houd rekening met een buffer
Het kan zomaar gebeuren dat je wasmachine of auto kapot gaat en je voor onverwachte extra uitgaven komt te staan. Je kunt je daar op voorbereiden door speciaal voor onvoorziene uitgaven een extra reserve potje aan te leggen. Dit heet ook wel een financiële buffer. Met de bufferberekenaar van het Nibud kun je uitrekenen wat je buffer zou moeten zijn.

5. Zorg dat je genoeg saldo op je bankrekening hebt
Maak zo nodig geld over van je spaarrekening. Zo voorkom je dat een automatische overschrijving mislukt of dat je onnodig rood staat. Roodstand slurpt rente! Probeer ook zo min mogelijk gebruik te maken van een creditcard. Ben je al in betalingsproblemen gekomen? OpZelfjeschuldenregelen.nl vind je handige stappenplannen en voorbeeldbrieven voor instanties als je betalingsregelingen aan wilt gaan.

6. Doe aan vergelijkend warenonderzoek
Volgens het onderzoek van de OESO doet 4 op de 5 mensen geen vergelijkend warenonderzoek. Terwijl je hiermee veel geld kunt besparen. Op internet vind je allerlei handige vergelijkingssites. De Autoriteit Consument en Markt adviseert echter nooit op het advies van één enkele vergelijkingssite te vertrouwen.

7. Kijk of je kunt besparen
Heb je alles op een rij, dan kun je kijken waar je ruimte hebt om iets te veranderen aan je uitgaven. Kijk of je kunt besparen op vaste lasten door bijvoorbeeld goedkopere abonnementen te nemen of goedkopere verzekeringen af te sluiten. Dit zijn bijvoorbeeld 10 tips om te besparen op je zorgverzekering.

Bron: Margriet.nl