Joseph Klibansky is een artistiek talent met een familie die hem helpt de top te bereiken. Maar wie perfectie nastreeft, moet keihard werken. Portret van een vakidioot en zijn bloedverwanten, op wie de kunstwereld stiekem jaloers is.

Als tiener liep Joseph Klibansky (31) regelmatig over de Spiegelgracht in Amsterdam, waar de kunstwerken uit de galeries spatten. Nu is hij de eerste Nederlander die zijn werken mag tentoonstellen in het Palazzo Cavalli-Franchetti (heilige grond in Venetië). En hij is de jongste kunstenaar ooit die hier zijn gang mag gaan. 

De familie Klibansky bestormt als hecht collectief de Champions League van de moderne kunst. Een dreamteam, meent Joseph. Ooit reed zijn moeder met één van zijn werken op de achterbank van zijn Renault Twingo naar Saint-Tropez om het daar aan de beste galeriehouder te laten zien. Nu vliegen de schilderijen en beeldhouwwerken voor tonnen de huiskamers van verzamelaars binnen. En rijdt hij inmiddels een McLaren 570S en Ferrari 458. Allebei wit, want de kunstenaar heeft een visie voor zijn 'supercarcollectie'.

Wellicht kent u het werk Reflections of Truth, een beeld van Pinokkio. Om u een indicatie te geven: het kost een half miljoen (de gemiddelde prijs van een Mesdag, red.). In zijn werk zien we overigens talloze tekenfilmfiguren. 'Speelsheid is de rode draad in mijn werk. Ik heb zelf dat kinderlijke in me. Het enthousiasme waarmee een kind naar de wereld kijkt, dat hoop ik nooit te verliezen.'

Bron: quotenet.nl