Vandaag hebben wij een afspraak met Elly Doolaard van de Keesschuur in Anna Paulowna. De galerie bestaat 63 jaar en zit inmiddels alweer 12 jaar in de polder gevestigd. Wij zijn er zelf vaker geweest en zouden de onbekenden op dit gebied graag willen triggeren om een keer een bezoekje te brengen.

Bij binnenkomst is er een groep dames bezig met de workshop fijn-schilderen. Overal waar je kijkt zie je wel iets wat je aandacht trekt. Het is een prachtige grote ruimte waar je eigenlijk de hele dag wel een beetje zou willen verblijven.

De liefde voor schilderen is begonnen toen Elly voor het eerst verf ging kopen bij Kees die destijds net 2 jaar aan de Keizerstraat in Den helder zat. Ze was in die tijd net bij haar vorige werkgever weggelopen en toen de twee aan de praat raakte kwam er uit het gesprek dat ze wel bij hem kon beginnen.

Wanneer we vragen wie Elly’s favoriete kunstenaar is, geeft ze aan dat niet per se een favoriet heeft, maar wel houdt van de stroming Bergense school. Wij als leken kijken haar een beetje schaapachtig aan, waarop ze aanvult dat dit een hele stoere impressionistische stijl van schilderen is. “Alhoewel…als ik volgende week in een dolle bui ben, dan kan ik in ene iets heel anders leuk vinden. Ik pin me niet echt vast op een bepaalde stijl.”

Ondertussen verzamelen de dames van de workshop zich om ons heen. “Kunnen we erbij komen zitten? Of zijn jullie bezig met een interview??” Uiteraard mogen ze gezellig aan komen schuiven, want wij zeggen geen nee tegen gezelligheid.

We willen graag van Elly weten waar we haar voor wakker mogen maken. “Nouja liever niet eigenlijk” zegt ze lachend. Ze vind slapen namelijk erg fijn. Maar voor een lekker glaasje port of wijn mag je haar wakker maken. “Die neem ik al graag voor het slapen, maar je mag me er ook weer voor wakker maken”. Voor een ouderwetse cowboyfilm wil ze overigens ook wel wakker blijven!

In de Keesschuur worden heel vaak optredens en concerten gegeven met een heel gevarieerd scala aan artiesten. Herman van Veen staat nog op haar wishlist van artiesten. “Ik ben eens naar 1 van zijn concerten geweest en dat is zo’n vitale man met een prachtige stem. Het lijkt me wel mooi als hij hier komt optreden”.

Doordat de Keesschuur een heel breed aanbod heeft trekt publiek van jong tot oud en komen mensen vanuit heel Nederland naar de galerie toe. Zo komen er bijvoorbeeld mensen voor de verfwinkel, die naar aanleiding daarvan belanden in één van de workshops. De workshops zijn voor mensen die nog nooit geschilderd hebben, maar ook voor mensen die het al jarenlang doen. Toch merkt Elly dat sommige mensen moeite hebben om over de drempel te stappen, terwijl iedereen welkom is in de Keesschuur. “Al is het voor een kop koffie!” Die drempel zou ze wel graag willen verlagen voor mensen, alleen vindt ze dat moeilijk omdat ze het eigenlijk niet snapt. Kunst is namelijk voor en van iedereen.

In de toekomst zou Elly een hoop werken willen fabriceren zodat ze zelf nog eens zou kunnen exposeren. “Ik zou wel heel graag een kattenexpositie willen neerzetten. Van de kat en al zijn manieren”. Aldus Elly.

We vragen Elly wat ze tegen mensen zou willen zeggen die nog nooit zijn geweest, of misschien wel willen schilderen en toch twijfelen. “Naast dat schilderen een bezigheid is of een hobby kan worden; met schilderen ben je nooit klaar.  Als je een schilderij klaar hebt dan ben je vaak 5 minuten blij, maar je wil jezelf altijd verbeteren. Als je schildert ben je ook helemaal van de wereld. Het is de allerbeste therapie voor wat voor afwijking ook”.

Wij willen Elly bedanken voor het leuke open gesprek en hebben enorm genoten. Iedereen zou hier eens binnen moeten stappen. Het is een verrijking van je horizon en je bent er meer dan welkom!