Kunstenaar Reindert Wepko (Ruud) van de Wint (1942-2006) had zich in 1980 teruggetrokken in het oude binnenduintje De Nollen, nadat hij het exposeren in Europese musea achter zich had gelaten.

Hier concentreerde hij zich op het maken van schilderingen, beelden en bouwsels in samenhang met het duinlandschap. De Nollen werd zijn levenswerk. Van de Wint is onder meer bekend door zijn schilderingen in de Tweede Kamer en plafondschilderingen in het stadhuis van Groningen en het werkpaleis van Koningin Beatrix, Paleis Noordeinde. Daarnaast heeft hij zo’n vijfendertig sculpturen gerealiseerd die verspreid door Nederland staan. In 2002 werd een tentoonstelling van zijn werk georganiseerd in het Kröller-Müller Museum in Otterlo: R.W. van de Wint. Clair-obscur. Zeven beelden. Twee beelden zijn toen aangekocht voor de collectie.

Vijfentwintig jaar lang heeft Van de Wint zich in De Nollen geconcentreerd op het creëren van de condities voor heel basale ervaringen van donker en licht, kleur, ruimte en maat, van verdieping en relativering. Op één minuut loopafstand van Station Den Helder Zuid bevind je je ineens in een ‘landschap van de verbeelding’ dat je blik op de werkelijkheid verscherpt. Wat begon als een artistiek experiment in dit oude, verwaarloosde binnenduingebiedje in Den Helder, groeide uit tot een ‘totaalkunstwerk’. In mei 2006 is Van de Wint plotseling overleden in zijn geliefde duingebied.

Het project is te bezichtigen tot 31 oktober. Hierna wordt het tot april volgend jaar gesloten voor onderhoudswerkzaamheden en restauratie.

Voor contactgegevens en openingstijden is de website te raadplegen.