Vorige week was HollandsStijl op bezoek bij Kunstenares Lydia de Loos uit Den helder. Bij toeval zijn wij in contact gekomen met deze bijzondere vrouw. Omdat zij binnenkort iets ontzettend leuks gaat doen tijdens SAIL 2017 in Den helder en een nieuwe locatie heeft, hebben wij haar gevraagd voor een interview.

We worden uitgenodigd bij haar nieuwe Atelier aan de Amsteldiepweg 1 in Anna Paulowna. Deze prachtige 2e locatie aan het Amstelmeer is sinds kort geopend en bezoekers kunnen hier terecht voor een lekker hapje, drankje, workshops, kunstwerken en echte liefhebbers kunnen er zelfs een nachtje blijven slapen in de Bed & Breakfast. Met uitzicht over het Amstelmeer, gezelschap van de kippetjes, een klein wijntje en het zonnetje in ons gezicht beginnen we aan het interview.

Lydia heeft een opleiding gevolgd aan de Kunst Academie Utrecht en maakte in 1987 haar eerste schilderij. Het fijnste aan schilderen vind ze dat je even helemaal weg van alles kunt zijn. “Andere nemen een borrel en ik ga lekker schilderen. Alhoewel…een heerlijk wijntje op z’n tijd vind ik ook best lekker”.

Wat voor verf gebruik je het liefst bij het schilderen?
Olieverf. Dat is overigens wel de duurste verf, dus dat gebruik ik alleen als het echt nodig is. Bij deze verf zijn de kleuren veel mooier en dieper namelijk.

De meningen over wat kunst precies is zijn verdeeld. Wat is kunst volgens jou?
Kunst is wat je mooi vind en wat je raakt. Dit kan voor iedereen dus ook anders zijn. Ik vind natuur bijvoorbeeld ook kunst.

Wie is jouw favoriete kunstenaar en waarom?
Emil Nolde, een Duitse expressionist. Ik ben eens in één van zijn ateliers geweest in Denemarken en zijn schilderijen leken heel veel op het werk dat ik ook maakte. Mijn kunstwerken zijn namelijk ook expressionistisch en dat was best eng om te zien! Hij heeft ook een heel levendig kleurgebruik.

Hoe begin je aan een schilderij? Heb je daar bepaalde rituelen voor?
Het hele hok moet schoon! Alles gewoon netjes aan de kant, deur op slot en dan kan ik pas beginnen.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
Eigenlijk krijg ik van heel veel dingen inspiratie. Zo ben ik laatst bij de bloemendagen geweest en dan wil ik spontaan weer bloemen gaan schilderen. Of bijvoorbeeld iets dat me overkomt, deze mooie plek, ik kom soms ook gewoon tijd te kort.

In de tussentijd loopt het rustig aan vol op het terras. Een stel dat even van een stukje zelfgebakken appeltaart met koffie komt genieten en twee vriendinnen in een hippiebusje rijden net de parkeerplek op voor een tussenstopje. Lydia staat direct op om de mensen te verzorgen en gaat ondertussen rustig door met het beantwoorden van de vragen. Het is overduidelijk dat deze vrouw niet stil zit.

Wat is de leukste opdracht die je tot nu toe hebt mogen doen?
Eigenlijk heb ik alleen nog maar leuke opdrachten gedaan.

Zijn er nog leuke dingen die je in de toekomst gaat doen?
Ja zeker! Volgende maand tijdens SAIL ga ik mijn schilderij ‘Veel liefs uit den helder’ in 3D tentoonstellen. We staan hier alle 3 de dagen en de kids kunnen dan foto’s maken in het 3D schilderij. Je moet het zien als een Helders dorpje in het Helderse dorp.

Hoe ben je zover gekomen als dat je nu bent?
Heel simpel, gewoon keihard werken en in jezelf geloven. Ik kon vroeger op de lagere school al heel goed tekenen en dit heb ik met de jaren steeds meer ontwikkeld en ik leer nog steeds. Het is me niet zomaar komen aanwaaien allemaal natuurlijk.

Heb je nog tips voor een beginnend kunstenaar?
Goed nadenken bij dingen je doet. En als je geld wil verdienen moet je soms ook een beetje commercieel zijn. Zo ik heb het ook aangepakt en nu kan ik wel dingen maken die ik zelf ook leuk vind.

Met dat gezegd laten we Lydia weer rustig verder gaan met haar werk. Maar het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we deze heerlijke locatie zullen bezoeken.  Wil je de schilderijen van Lydia graag een keer bekijken dan kan dit bij haar Atelier in Den helder aan de Willem Barentszstraat 159 en natuurlijk het Atelier in Anna Paulowna aan de Amsteldiepweg 1 in Anna Paulowna.

Op de nieuwe locatie kun je trouwens ook terecht voor leuke workshops of je kunt de hele plek boeken voor een evenement, bruiloft of vergadering. Op 8 juli organiseert Lydia hier ook het Volle Maan Concert met optredens van onder andere Dick Seelenberg en Grooves. De entree voor dit leuke evenement is gratis, je koopt alleen wat consumpties. Meer informatie hierover vind je op de FB-pagina  of je kunt even een mailtje sturen.

Auteur: C. Kloof