Door een oude jeugdherinnering van een kinderfeestje (ongeveer 12 jaar geleden) bij een pottenbakkerij ben ik een aantal weken terug eens gaan browsen op het net om te kijken of deze plek nog bestond. Ik kon mij namelijk heugen dat ik daar destijds enorm veel plezier in had gehad en het best leuk zou vinden om het nog eens te gaan doen met een groep vriendinnen. Een leuke get-together en tegelijkertijd lekker creatief bezig zijn.

Ik had het Het Tiende Kind vrij snel gevonden en het zag er ook nog precies zo uit als toen, hoe grappig! Toen ik verder ging kijken zag ik dat het geheel in September vorig jaar  is overgenomen door 2 dames; Chantal Mulder & Phinessa van den Broek. Dit wekte een hoop nieuwsgierigheid en heb de dames direct benaderd voor een interview en wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb!

Bij aankomst rij ik over een oud bruggetje en kijk ik direct tegen het nostalgische pandje aan met de schattige blauwe Louvre deurtjes. Voor het raam zitten Chantal en Phinessa al op ons te wachten en ik krijg direct een warm onthaal. Er wordt mij een heerlijke kop koffie aangeboden en op tafel staat een etagère vol met chocolade en koekjes (daar gaat m’n dieet!). De sfeer is vanaf het begin af aan al heerlijk ongedwongen en gezellig. Daar houd ik van!

De dames vertellen mij dat de oude eigenaresse (Renee Schoorl-Franken) na bijna 50 jaar had besloten om naar Blaricum te verhuizen omdat zij dichter bij haar kinderen wilde gaan wonen. Renee heeft de meiden toen benaderd met de vraag of zij Het Tiende Kind niet wilden overnemen omdat ze daar zelf al 3 jaar draaiden. Chantal en Phinessa zagen ontzettend veel kansen en mogelijkheden bij Het Tiende Kind en hebben besloten om er samen voor te gaan. Wel onder één voorwaarde: De vriendschap gaat ten alle tijden voor! Dus als het betekent dat ze hiervoor Het Tiende Kind moeten opgeven dan zij dat zo. Gelukkig verloopt de samenwerking heel smooth en gaat alles bijna vanzelfsprekend.

Over vriendschap gesproken…dat de twee elkaars vriendinnen zijn lijkt haast wel ‘meant to be’. Ze hebben beide een opleiding gevolgd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en zijn afgestudeerd in de richting nieuwe media. Ze geven alletwee les in tekenen en handvaardigheid in Alkmaar én zijn daarnaast ook nog eens schoonzusjes! 

Het Tiende Kind trekt mensen van alle leeftijden en verwelkomen iedereen vanaf 6 jaar. Het is stiekem wel de wens om te verjongen. Het lijkt ze namelijk leuk om de nieuwe generatie binnen te halen omdat deze ook weer nieuwe inspiratie met zich meebrengt. Chantal heeft een gedeelte van haar klas weleens meegenomen en die waren ontzettend enthousiast en gaven leuke reacties. In de toekomst zouden de dames daarom ook wel meer met scholen en andere partijen willen samenwerken. Naast het pottendraaien kun je bij Het Tiende kind trouwens ook terecht voor workshops keramiek en grafiek, cursussen fotografie (door Ronald Houwing), creatieve mindfulness, kids creatief en 3D Beeld(end) vormen (door Kim Martens).

Ik ben hier nu met HollandsStijl terecht gekomen door mijn jeugdherinnering en ben echt helemaal vóór. Toch zullen er ook nog een hoop mensen zijn die keramiek en pottenbakken wellicht een tikkeltje oubollig vinden. Een hele misplaatste gedachte want je kunt er zoveel leuke kanten mee op! Ik vraag de meiden wat zij deze mensen en de rest van de omgeving mee zouden willen geven om toch een keer langs te komen bij Het Tiende Kind:

“Het is belangrijk voor mensen om te weten dat je hier op niveau nul mag beginnen. Mensen zijn namelijk weleens bang dat ze niet creatief genoeg zijn. Maar niets is minder waar! Creativiteit ontwikkel je namelijk, dus al je bij nul begint kun je je hier verder ontwikkelen. Het heeft ons ook 3 jaar geduurd om een mooie theepot te maken, dus iedereen moet het leren. Daarnaast is het heel laagdrempelig en iedereen is welkom. En wat we ook vaak horen van mensen achteraf is dat als ze aan het draaien zijn, ze echt compleet leeg zijn. Het helpt ze ontspannen en relaxen. Dus je kunt eigenlijk bijna wel zeggen dat het ook een soort therapie/mindfullness kan zijn.”

In de toekomst…
willen Chantal en Phinessa dat alle bezoekers allerlei verschillende kunsten kunnen uitvoeren bij het Het Tiende Kind. Op deze manier willen ze ook graag mensen en kunstenaars met elkaar verbinden. "Wij zien namelijk graag dat mensen met elkaar samen werken in plaats van tegen elkaar concurreren. Samen kun je namelijk dingen creëren waar iedereen beter van wordt." Dat is iets waar wij van HollandsStijlk ook volledig achter staan.

Het wemelt hier echt van de ideeën, creativiteit en positiviteit! HollandsStijl vindt Chantal en Phinessa echt ‘brilliant spirits’ en we kunnen niet wachten tot onze eigen eerste draaidag bij Het Tiende Kind zich zal voordoen.

Ik hoop ook dat dit interview mensen inspireert om eens een kijkje te gaan nemen bij Het Tiende Kind. Het is het zeker waard!

Auteur: C. Kloof, Media Publisher