Van 18 december tot en met 8 januari is op de gevel van de voormalige V&D een uniek kunstwerk te zien. Een 46 meter brede lichtprojectie op de witte gevel. Ook de koepel wordt meegenomen in het kunstwerk. Een kunstwerk voor en door de Helderse inwoner!

Den Helder is en was een havenstad van komen en gaan. Soms komen mensen in grote aantallen binnenstromen en stromen later weer weg of worden verliefd op de stad en blijven om vervolgens nooit meer weg te gaan. Als eb en vloed. Een vertrek, soms voor langere tijd, zoals in de Tweede Wereldoorlog, vanwege langdurige bombardementen, soms voor kortere tijd, zoals met de vissersboten, de scheepvaart en de Koninklijke Marine.

Juist deze beweging van vertrekken en terugkomen vinden de professionele lichtkunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes interessant. De titel van het boek van Peter Hovestad en Jan T. Bremer, “Ach ik bid en smeek u, laat mij terugkomen in Den Helder”, raakt aan het verlangen van het weerzien en inspireerde hen tot de lichtprojectie die ze vanaf 18 december gaan uitvoeren.

Tekst/beeld
Voor de lichtprojectie op de witte gevel van de V&D gaan ze aan de slag met tekstfragmenten uit brieven, notities, gedichten en liederen door de tijd heen, daar waar het concept van ‘vertrekken en terugkomen’ in tot uiting komt; ansichtkaarten, what’s appjes, sms’jes, morsecodes, flessenpost, die gaan over vertrekken en wederzien. Intieme berichten van verlangen, maar misschien ook wel definitieve afscheidsbrieven, dagboekfragmenten, poëzie of de wekelijkse sms berichtjes aan je geliefde.

Daarbij zijn ze ook op zoek naar iconische beelden over Den Helder, de mensen, plekken, het landschap, de schepen waar het vertrek en de terugkomst belangrijk voor zijn. Alle teksten en beelden worden gedocumenteerd en zullen ook na de periode van drie weken een plekje krijgen.

Aanleveren materiaal
Foto’s, kaarten, brieven, sms-teksten met het thema “vertrekken en terugkomen” kunnen de gehele maand december worden gestuurd naar het emailadres info@citymarketingdenhelder.nl. Natuurlijk is materiaal ook op papier af te geven, het wordt na afloop geretourneerd. Neem contact op met Citymarketing Den Helder via het telefoonnummer 0223-674601 om een afspraak te maken. Materiaal dat voor 13 december binnen is kan nog meegenomen worden in het lichtproject. Materiaal dat later aangeleverd wordt zal in vervolgprojecten gebruikt worden.

De opening is 18 december rond 16.30 uur.

Bron: denhelderactueel.nl